Wanneer je de symptomen van longkanker kunt herkennen is het makkelijker om in een vroeg stadium longkanker te ontdekken en te onderscheiden van andere soorten longaandoeningen.
Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat de longkanker te behandelen en te genezen is. Dan voorkom je ook de kans dat je de verwoestende effecten moet mee maken die longkanker kan hebben wanneer het pas in een laat stadium wordt ontdekt. Dus hierna volgt een lijst van symptomen die je goed in de gaten moet houden.
Symptomen van longkanker herkennen
Pijn en pijntjes
Wanneer je pijn begint te voelen kan dit een teken zijn dat de ziekte zich naar de botten aan het verspreiden is (metastasis genoemd), waardoor de druk op de zenuwen toeneemt. Gebruikelijke plaatsen waar dit optreedt bij longkanker zijn de rug, borstgebied, heupen en schouders.
Verhoging gedurende langere tijd
Als je langere tijd koorts of verhoging hebt is dit een signaal dat er iets niet in orde is en moet e je huisarts raadplegen. Door het signaal niet te negeren loop je de kans de oorzaak vroegtijdig op te sporen en kan erger worden voorkomen.
Moe en uitgeput gevoel
Wanneer je constant moe ben kan dat vele oorzaken hebben en niet alleen bij longkanker. Het is een symptoom van veel soorten kanker. Echter longkanker is een enorme aanslag op het lichaam waardoor de reserves behoorlijk worden aangesproken.
Bloed op hoesten
Wanneer je bloed ophoest moet je altijd direct een huisarts raadplegen.
Moeilijkheden bij het ademhalen
Het komt vaak voor dat wanneer de tumor zich ontwikkelt in de richting van de ademhalingswegen dat het steeds moeilijker wordt voor de patiënt om normaal adem te halen. Het is raadzaam dit bij je huisarts aan te kaarten.
Gebrek aan eetlust
Bij longkanker is dit een veelvoorkomend verschijnsel en de belangrijkste oorzaak van gewichtsverlies. Wanneer je bij jezelf merkt dat je te weinig eet omdat je geen trek heb is dat een reden om aan de bel te trekken. Het is een zeer ongezond verschijnsel.
Hitte of kou aanvallen
Wanneer je vaker dan normaal het ineens heel koud of juist heel warm krijgt kan dat een symptoom zijn van beginnende longkanker. Wanner je er in dit stadium grip op kunt krijgen zijn je kansen het grootst om te genezen.
Hoofdpijn en migraine
Mensen kunnen om verschillende reden last van hoofdpijn hebben, maar wanneer je een beginnende tumor in de longen hebt schijnt het vaker voor te komen dan normaal. Je huisarts zal kunnen bepalen of de hoofdpijn afkomstig is van longkanker of een andere oorzaak heeft die makkelijker te behandelen is.
Nachtelijk zweten
Wanneer je ’s nachts regelmatig badend van het zweet wakker wordt kan dat eveneens een symptoom zijn van longkanker in een vroegtijdig stadium. Het zweten komt door een aanval van hitte die het gevolg is van de longkanker.
Diagnose stellen
Mocht je één van de bovenstaande klachten hebben dan zijn er verschillende manieren o erqachter te komen of het daadwerkelijk om longkanker gaat. Afhankelijk van het stadium waarin de longkanker verkeerd zijn er verschillende methodes om een diagnose te stellen.
Biopsie
Hierbij wordt een sonde ingebracht via de mond of neus. De bedoeling is om hiermee te tumor te lokaliseren en vervolgens een klein hapje te nemen uit de tumor om deze verder te kunnen onderzoeken op kankercellen.
Röntgenfoto van de borst
De standaardprocedure om afwijkingen in de longen vast te stellen gebeurt door middel van een röntgenfoto; het geeft een snel beeld van de conditie van de longen en is een eenvoudige methode om grotere afwijkingen van het weefsel waar te nemen.
CT scan
Hierbij gaat de patiënt in een soort tunnel en wordt het lichaam centimeter voor centimeter gescand. De CT scan is een veel preciezere methode dan de röntgenfoto waardoor ook kleinere ( 2 à 3 mm) afwijkingen ontdekt kunnen worden die op de röntgenfoto niet zichtbaar waren.
MRI scan
Dit is de meest precieze manier waarmee ook de allerkleinste afwijkingen zichtbaar worden. Het wordt door diverse specialisten en longartsen toegepast. De procedure is vergelijkbaar met de CT scan.
Leven met longkanker
Net als bij elke andere ernstige ziekte, kun je deze het beste het hoofd te bieden door een netwerk te ontwikkelen van mensen die je kunnen steunen, zowel fysiek als emotioneel. Ook is deelname aan een lotgenotengroep (lokaal of online) voor veel mensen een verlichting, omdat het het gevoel versterkt dat je er niet alleen voor staat. Hoe meer steun je kunt krijgen hoe makkelijker het zal zijn de ziekte te verdragen, de verschillende opties te overwegen en de behandelingen te ondergaan.
Het is een gevecht, zorg dat je voorbereid bent!
Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kans maakt is het van belang op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rond je ziekte. Het kan goed zijn om zoveel mogelijk specialisten te raadplegen. Oncologie is een snel veranderende en zich ontwikkelende discipline en verscheidene behandelingen dateren pas van de laatste jaren.
Er wordt in dit land heel veel gepionierd en onderzoek naar een enorme verscheidenheid vaan ziekten, soms met baanbrekende resultaten en ongelooflijk effectieve behandelingen. Zorg dat je met ze in contact komt! Het is ook belangrijk om je eigen zoeklamp te zijn gedurende deze zware reis en dus moet je alles over je ziekte lezen dat je te pakken kunt krijgen. Duik in de medische literatuur, kijk naar PubMed (VS) en doe je huiswerk want er niemand zo geïnteresseerd in jouw gezondheid als jijzelf!
Blijf open staan voor nieuwe mogelijkheden
Als laatste willen we je eraan herinneren dat er nog steeds mogelijkheden bijkomen om het gevecht tegen kanker te winnen. Het is daarom van levensbelang om de best mogelijke behandelcentra op te zoeken, zoals bijvoorbeeld in Nederland het NKI (Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis Amsterdam), en in Amerika de Mayo Kliniek, maar ook de juiste informatiebronnen omdat beiden je een beter beeld kunnen geven van de meer subtiele symptomen van longkanker en de allernieuwste behandelingen.
Download nu het Gratis E-Book In één week Stoppen met Roken om meteen te stoppen met roken!